Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aerovka

Rád bych to stádo koní pod kapotou viděl. Těžko ochočitelných valachů pod dlouhou kapotou automobilu Aero 30 z roku 1929. Pořídili jsme je všechny s bratrem proto, abychom je ochočili. Přehlédli jsme naléhavé úsilí prodávajícího, který tehdy přidal desku Bridge Over Troubled Water, aby vystupňoval naši ochotu koupit. Světle modrý stroj typu dodávka.

Dveře se otvíraly dopředu, jako by vehikl chtěl nabrat vzduch a vzlétnout, deštníková řadící páka se zpod  volantu za jízdy  vysouvala celá ven a voda z chladiče unikala i tehdy, kdy koně v noci spali.

Výchova stáda začala v den jejich pořízení.  Práskli jsme pomyslným bičem a stroj roztlačili, abychom všechno s kumpány oslavili.  Několik úspěšných zatáček, až v jedné levé stáli dva příslušníci. Rostoucí rachot a dunící dlažba v jejich vidění ohlašovaly příjezd tankové divize. V úžasu jim klesly paže se ‚stavěcím terčem‘, tedy plácačkou, když se proti nim vynořila maska vozu. Právě v okamžiku, kdy náš stroj míjel oněmělé příslušníky, otevřely se doširoka dveře spolujezdce. Tam seděl můj bratr. Mírně obě dvě uniformy pozdravil, sáhl dozadu pro dveře a zavřel je. Byli jsme rychlejší.

Před cestou zpět jsme po sympatické oslavě hledali spínač, kterým bychom rozžali světlomety. Bratr stál přímo před reflektorem, aby ohlásil alespoň náznak rozžhavení vlákna. Po několika pokusech jsme usoudili, že žárovky už zřejmě svítí a vyrazili jsme. Už tam stáli zase! Tentokrát nás dostali a přiměli nás zastavit. Překřikovali burácení motoru a trvali na tom, abychom motor vypnuli. Stejně hlasitě jsme rachot překřikovali i my ve snaze vysvětlit, že už bychom nenastartovali. Rozhovor ale byl nemožný a motor jsme pod tlakem úřední autority ulmčeli. Z nastalého ticha až zvonilo v uších. Technický průkaz nesl známky jakýchsi úprav a bylo na nás, abychom vyložili, že jde o historický technický klenot, který vezeme k provedení odborných zásahů. Dokázali jsme tehdy víc, než jsme sami čekali. Příslušníky Veřejné bezpečnosti jsme přiměli, aby nás roztlačili.

Cesta do kopců vyžadovala zvláštní strategii. Tak jak stroj v táhlejších kopcích zpomaloval, posádka se musela z útrob vozu plynule přesunout za něj, aby pomohla tlačit. V kritickém momentě zpomalení první vystoupil ze sedadla spolujezdce bratr, počkal, až ho stroj minul a opřel se do něj zezadu. Za chvíli ze zadních sedadel vystoupily obě naše spolujezdkyně a i ony se připojily za automobil a tlačily také. Před dosažením temene kopce musel jsem své sedadlo opustit i já, abych pravou rukou stlačoval plynový pedál a levou tlačil na volant. Na mrtvém bodě vrcholu kopce jsme do vozu postupně nastoupili a vůz se spustil ve směru gravitace. Dvě naše spolucestovatelky se vzadu poklidně bavily a sledovaly zčerstva ubíhající krajinu. Vůz zvyšoval rychlost a můj bratr se na mě znepokojeně podíval, aby mi navrhl brždění. Zaskočilo ho, když shledal, jak vzpřímený stojím na brzdě, zařazenou jedničku a ruční brzdu zataženou. Navzdory tomu automobil letěl z dlouhého kopce čím dál rychleji. Pištění kol v zatáčce vlevo, pak vpravo a teprve v ďolíku pod svahem stroj upustil od svého žertování a zpomalil.

Na vrub vysílení motoru lze  patrně připsat fakt, že voda z chladiče vytekla téměř do sucha. Tehdy jsme ale měli zásobu několika velkých pet lahví s kolou a tu žíznivý chladič rád přijal.

Jinou výzvu automobil předložil v dešti. Ze střechy shora se zleva napravo v obloučku pohyboval na ploše malého okénka jediný stěrač. To vyhovovalo do chvíle, než proti nám jel mohutný náklaďák. Ten vyslal proti aerovce tak úžasný gejzír vody, že po odplavení vodních spoust stěrač zmizel. Nízké přední okno bylo prázdné. Zastavili jsme a nehledali dlouho. Stěrač stále plnil svou funkci, pohyboval se zleva napravo, jenomže teď do prostoru nad střechou a nenechal si domluvit. Po mechanickém zákroku zůstal trčet vpřed, aby se posměšně nakrucoval na obě strany. Abychom mohli dokončit tehdejší misi, bratr otevřel dveře a hleděl kupředu tak, aby se zmáčel jen do nezbytné míry. Za jízdy mi diktoval směr, protože okénko přede mnou bylo do neprůhlednosti zalévané deštěm.

„Teď rovně. Trochu doprava. Ano, asi tak. To je moc. Teď rovně...“

Navzdory tomu jsme vůz prodali za vyšší cenu, než byla cena kupní. A jen doufali, že nadšený nový majitel bude mít na křižovatce pod prvním kopcem zelenou.

Kdybyste mě někdy viděli, jak se při písni Bridge Over Troubled Water usmívám, tak víte proč.

Autor: Zdeněk Šťastný | čtvrtek 21.2.2013 4:59 | karma článku: 8,11 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik