Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z vody přes vodu

Jenom nevím, kde se v nás ta síla vzala. Něco musí být v člověku, o čem nevíme. Něco navíc, co vyplave v pravou chvíli, když to nečekáme. V daném případě vyplave doslova. Je dobře vědět, že někde uvnitř nás tiše na stráži trvale čekají Blaničtí rytíři. Jsou připraveni a stojí v plné zbroji. A někdy přijde chvíle, kdy svou skrýš opustí a jednají.

Toho roku bylo nádherné léto. Obloha napnutá od obzoru k obzoru  a rozpálená od samého rána jako rozlitý kov. Pěšiny mezi poli vysušené doběla a nad zralými klasy se tetelil vzduch, kořeněný nekonečným vrzáním cvrčka. Byli jsme tehdy studenti, nabití energií a touhou to léto nasávat  každým pórem a nemít nikdy dost a pít ty bezstarostné dny až k opilosti.

Slunce už stálo vysoko na obloze, když jsme se vydali k Lužnici. Na smluveném místě na nás čekaly pramice a nic nám už nebránilo, abychom se plni nadšení usadili  k dřevěným bortům a  pustili se řekou.  Od hladiny k nám vál svěží vánek, aby ochlazoval naše rozpálené hlavy. Rozesmátí a šťastní jsme se nechali unášet prudkým proudem, využívali příhodných vzdutí okolo balvanů a řídili uhánějící pramici po proudu.

Řeka v tom místě nabírala na síle, vzedmutá hladina začala smýkat lodí a voda nás všechny dokonale zmáčela. Pod horkým sluncem to bylo vítané osvěžení a nevnímali jsme tehdy, jaká obrovská síla je skrytá v proudící řece. Hnala se korytem rychleji než obvykle. Pramice zvedala příď, pak prudce klesala a ze všech stran nás sprchovala studená voda. Dařilo se nám loď řídit a určovat jí kurs do okamžiku, kdy vyjela nad skrytý balvan a zadrhla se na něm. Krátký okamžik jsme seděli v trčící lodi vysoko nad vodou, než se pramice prudce zvrátila a lehla na bok. Zapřela se proti proudu o mohutný balvan. Proud se s hlukem hrnul do otevřené pramice, urval si s sebou do peřejí lodní pytle, pádla i sluneční brýle, slaměný klobouk a celou posádku. Voda energicky a nesmlouvavě vymývala loď, která pevně seděla na dně, vzpříčená o balvan a čelila hrozivému rachotu vln. Přepočítali jsme rychle hlavy nad hladinou a – ještě jednou...

„Kde je Jana?“ Křičel na mě přes rámusící vodu Milan. Drželi jsme se větve stromu nad hladinou a obhlíželi řeku. Viděli jsme všechny, bezpečně někde zachycené, jen ji ne. Spatřili jsme ji oba v týž okamžik. Na zádech ležela na dně řeky a na ní bokem celá pramice, do které bušily zpěněné vlny vzedmutého proudu.

Vím jen tolik, že jsme se tu krátkou vzdálenost zpět k pramici překonali v sekundách. On chytil pramici na přídi, já na zádi. Voda se nám opírala do prsou. Ponořili jsme se, aniž jsme se domlouvali, pevně sevřeli každý svou část lodi a zapřeli se o kamenité dno. Strašlivou silou, daleko za našimi rezervami jsme loď odlepili ode dna a nazvedli. Na hladinu vyplula Jana. Bledá, široce otevřené oči i pusu, opřela se o loď, celá se začala třást a prudce se rozkašlala. 

Z respektu k účastníkům jsem nezměnil jména. Jsou pravá. Případ má své pevné kóty v kalendáři. Jen jedno nevím ani dnes po letech, ať o té věci přemýšlím jak přemýšlím.

Kde se v nás ta síla vzala. Je dobře o ní vědět.

Autor: Zdeněk Šťastný | úterý 26.2.2013 5:13 | karma článku: 5,48 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik