Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nazývejme věci tím čím jsou a co teď s velezradou

Přes vodu dolehne ozvěna často zkreslená. Pokusím se to její rozmazání využít a zaostřit po svém. Pustím se do zamyšlení nad bouří zvanou Amnestie. Chci si vyšlápnout cestou pravých pojmenování, nezamazaných sladkou polevou a přitom zachovat noblesu zásahů.

Nepokrytě zde přiznám, že v době příjemného varu na přelomu osmdesátých a devadesátých let, jsem byl nadšeným stoupencem Václava Klause. Nová dravá a svobodná ekonomie magnetizovala příslibem vymytí stojatých vod lenivého hospodářství. Obrovská vlna vzala všechno a příliš nesešlo na tom, že něco je vhodné k privatizaci a něco ne. Proč by nemohl truhlář, knihkupec, lékař smět zkusit rozběhnout vlastní obchod, má-li k tomu vyhovující podmínky. Ne všechno ale může být předmětem prodeje a koupě. Je to ten artikl, obecně řečeno, kde vztah mezi nabídkou a poptávkou neurčuje svobodná volba, ale nutnost a vnější okolnosti. Snad měl být postaven filtr. Kdo z nás však tu mapu objektivně dokázal posoudi? Každý toužil po změně. Jejím nositelem byl po stránce humanismu člověk, stále vysoce vážený a respektovaný ve světě, Václav Havel. Razantním vůdcem nové ekonomie byl Václav Klaus. Viděl a věděl tehdy víc? Je dnes jeho představa naplněna? Je stále týž nebo se změnil? Jaký poměr osobních vlastností je třeba pro dobré, důstojné, zákonné a spravedlivé vedení společnosti? Kdo zasil tu omšelou větu ‚Peníze až na prvním místě‘? Pro ten komický gramatický paradox se přehlédl její závažný obsah. Opravdu je takto postavena soutěž?

Václav Klaus má bezesporu hluboké ekonomické a dnes už i politické vzdělání. Zde, z tohoto bodu, se pustím do osobních úvah. Mám za to, že k jeho osobní výbavě patří jistá ješitnost. Do určité míry jde o přirozenou mužskou munici. Zůstane-li však člověk ve všech významných státních funkcích, tato vlastnost se vystupňuje mimo kontrolu a v případě  politika je to nebezpečné. Obecně považuji za tragickou chybu, když politik nedokáže nahlas říct – Udělal jsem chybu. ‚Neomylnost‘ v rukou politika je nebezpečná vlastnost, protože se důsledky chybného kroku promítnou do celé společnosti. Nedovedu posoudit, zda se Václav Klaus změnil a nebo se změnil pohled na něj. Je to ale lhostejné. Podle mé zralé úvahy, amnestie je neobhajitelná. Jde nejen o ohrožení společnosti, ale také o urážející výsměch snahám těch, kteří na případech pracovali. Pomineme-li ztráty všech, kteří tak byli ošizeni o svá práva.

Důsledky je však třeba, podle mého soudu, řešit adekvátně. Rozladí-li někdo zbrklým činem klavír,  je třeba pečlivě a s chladnou hlavou jej zpět odborně naladit.

Kam mířím? Ptám se, jaký má smysl mávání velkými slovy, jako je Velezrada? Jaká konečná představa vede mnohé k tomu, že se na odstupujícího prezidenta České republiky snese ódium nazvané Velezrada.

Mým upřímným zájmem je důstojné jméno České republiky za jejími hranicemi. Vynesením takového rozsudku, v který mnozí doufají, dostanou se na titulní stránky světových novin tučné titulky líčíci Česko jako zemi, kterou řadu let řídil Velezrádce. Takový bude výkřik z České republiky. A výsledek? Bude tímto krokem amnestie anulována? Jedním neuváženým výstřelem byla amnestie a druhým unáhleným výstřelem bude obžaloba představitele vlastního státu.

Tam, kde dva lidé příliš mluví o svém vztahu, není v pořádku. Musím-li se příliš věnovat svému autu, něco s ním je špatného. Zabývají-li se obyčejní lidé příliš politikou, neplní očekávání, jak by měla.

Na tom území se ve skutečnosti po staletí  koncentrují velmi schopní a talentovaní lidé. Umělci, vědci, sportovci i řemeslníci. Drží řadu prvenství, o nichž se neví. Může to být přesun gotického chrámu, plastická chirurgie nebo ženoucí se vlak metra dutinou viaduktu vysoko nad údolím. Ale signál o sobě vysílá jiný. Politici, kteří se navzájem urážejí a občané, kteří žalují vlastního prezidenta pro Velezradu. Nedivme se pak titulkům v novinách, podle nichž si svět dělá úsudek.

Autor: Zdeněk Šťastný | středa 27.2.2013 2:51 | karma článku: 14,06 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:56

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik