Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šířím poplašnou zprávu

Jsou případy, kdy je snadnější něco zakázat, než povolit. K zákazu mnohdy stačí pouze držení razítka a příslušné moci. Věc je vyřešena. K povolení je k uvedenému navíc potřeba znalostí, moudrosti a také odvahy. Nejtěžší je však rozlišit, kudy je v případě zákazu nutno vést hranici mezi autokratickým zneužitím moci a účelným zákrokem, směřujícím k nějaké obecné ochraně. Troufnu si hledat onu jemnou hranici.

Uvažuji o tom, proč lidé překračují stanovené normy. Ty vnitřní obecně nazýváme svědomím. Hranice jsou zde subjektivní. Vytažení cizí peněženky z něčí kapsy je s čistým svědomím slučitelné jen v případě  malé skupiny lidí. Jiné to už bude v případě nálezu cizí peněženky na nádraží nebo na chodníku. Tam si můžeme hrát s možnostmi takové modelové situace a hranice čistého svědomí se bude posouvat podle místa nálezu, podle obsahu a podle identifikovatelnosti majitele. Protože hranice čistého svědomí je měnlivá u různých lidí, je třeba normy kodifikovat normou vnější, tedy zákonem. Mám zato, že k vědomému překračování norem vede člověka pud. Zjednodušeně, instinkt vedoucí k vlastnímu přežití. Kolize nastává tehdy, jde-li o přežití – schematicky myšleno – na úkor druhého. Tady cítím hranici mezi možností povolit a nutností zakázat.

Dívám se přes oceán směrem, kde vycházívá slunce a zachytil jsem záchvěv znepokojení z možného přejímání.  Jsou modely, které stojí za zvážení jako vhodné k převzetí, řekněme rovnou kopírování, jiné docela jistě ne. Stočil jsem totiž pohled zpět ke svému televizoru.

Zde v rámci nabídky několika desítek, možná stovek televizních kanálů srovnávám.

Na tomto místě se hlásím k šíření poplašné zprávy, protože přicházím s nedemokratickou iniciativou.

Vidím pořad, který je v různých podobách rozšířený a oblíbený všude na světě. Náhodné záběry komických situací, ono kouzlo nechtěného. Diváci posílají své snímky, kde můžeme vidět rozmetané noty houslisty při koncertním vystoupení, balancování  se svatebním dortem nad účesem matky nevěsty, rozčílenou kočku před televizní obrazovkou se záběrem ryby nebo psa, který se zmocnil kropící zahradní hadice. Jindy po trávníku běží nahé batole, pronásledované husou. Husu vidíme dobře, ale růžové půlky batolete jsou zamlženy. Jde totiž o tajemství. Nikdo na světě nesmí vědět, že někteří lidé mají vzadu dvě půlky. Tají se to před lidmi a rozhodně se to nesmí prozradit. Pokud někdo z čtenářů náhodou patří do skupiny těch, kteří podobně jako ono batole, mají vzadu dvě půlky, prosím, střežte to tajemství velmi úzkostlivě. Právě tak je třeba skrýt před veřejností, že malé děti jsou kojeny. Ba, co víc! Slyšel jsem, že k takovému aktu je často využit lidský prs. Tvařme se podmračeně a rozhodně zamezme rozšíření informace o takovém počínání. Co kdyby se náhodou dokonce rozneslo, že na planetě Zemi žijí přibližně dvě různá pohlaví lidské populace.

Jiný kraj, jiný zážitek. Jsou místa, kde kulturní tradice dokonce popírá existenci dívčích a ženských vlasů a nutí zakrývat i celou tvář. Normy jsou v tomto ohledu tak přísné, že ženy a muži žijí velmi odlišným způsobem života. Jinde naopak mohou probíhat přátelská setkání ve smíšených saunách a ukazuje se, že účastníci šok z poznání, že lidé se anatomicky liší, tam přežijí. Na tomto poli, jak jsem přesvědčen, působí restrikce protispolečensky. Troufám si vznést domněnku, že naopak tam, kde vládne nejvyšší stupeň reglementace je skryté násilí proti ženám nejsilnější.

K otázce se vrátím. Teď však přepínám na jiný televizní kanál. Tam běží svalnatý hrdina s těžkým kulometem a kosí skupinově své nepřátele. Ti však nekončí své mrzké životní osudy nikterak ukázněně. Jednomu vylétne mozek z lebky, jiný koupí plnou dávku tak, že stěnu za sebou potřísní proudy krve. Přepínám kanál a tam za vlasy drží někdo někoho jednou rukou, zatímto druhou přibližuje čepel hrozivé dýky ke krční tepně. Ne dost na tom. My jeho skutek máme možnost zhlédnout v syrové nahotě.

Cítím se bezpečně, když vím, že jsem uchráněn před pohledem na dvě batolecí půlky zamlžením obrazu. Mohl bych mravně utrpět vyjeveným tajemstvím.

Asi by nikdo nespočítal, kolik zabitých je možné za jeden večer zahlédnout, znásobí-li se jejich porce počtem kanálů. A zde je důležitý bod. Mezi těmito kanály jsou i ty, které vysílají denní zprávy. Třeba zprávu o nějaké škole. Kanály splývají a těžko lze rozlišit, který z nich patří k fikci a který patří k dennímu zpravodajství.

Uvažuji nad tím, co je ukryto za výrobou počítačových her nebo akčních filmů krvavého typu. Poptávka, slyším sborovou odpověď. Vracím se k úvaze o instinktu  ‚přežít‘, který vedl někdejší živočišné předky člověka k jakýmkoli brutálním způsobům vyhovění tohoto pudu. Civilizační modifikací tohoto pudu pak je instinkt hmotného zajištění, který podobně jako neomezený pud přežít, nezná meze. Jinak řečeno, Poptávce s cílem naplnit zvířecí pud se vyhoví, protože Nabídkou se vyhoví i bezednému civilizačnímu pudu – zmnožení zisku.

Je, podle mého soudu, snadné a levně pseudomoralistické zakázat promítnutí dvou půlek na televizní obrazovku. Vyvolává se tím dojem mravopočestnosti a bdělosti nad čistotou a společenskou kázní. Zdvižený prst budí zdání správnosti a nutnosti následovat v bázni přísně nakrčené obočí mravokárců. Pečováním o takový pořádek nezbývá čas na věnování pozornosti libovolné náloži násilí. Co na tom, že hranice mezi zprávami a filmovou fikcí je neznatelná a emoční zásah do srdce diváka zanechá v obou případech stejně studenou odezvu. Divák přestává citově rozlišovat, zda šlo o kečup na košili herce nebo o lidskou tragédii, která má kořeny právě v tom kečupu.

Zde je má poplašná zpráva. Chci přímým zákazem zbortit  ‚demokraticky‘ zabydlenou záplavu násilných filmů, knih, počítačových her, laserových bojových atrakcí a hraček v podobě samopalů. Hledám odpověď na otázku, komu opravdu budou chybět. Co by se vlastně stalo, kdyby skutečně vymizely? Vymizely nedemokratickým zákazem.

Autor: Zdeněk Šťastný | úterý 12.3.2013 0:31 | karma článku: 15,90 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik