Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen o Líšově

Odebírám měsíčník National Geographic, protože jeho prostřednictvím pomyslně cestuji a dovídám se o našem světě spoustu skutečností. Vidět svět z různých úhlů, tak trochu z odstupu a očima různých názorových proudů je určitě zdravé pro vytvoření vlastního pohledu.

Seznámil jsem se tak mimo jiné s řadou pozoruhodných demografických trendů a mohu se zamýšlet nad světem budoucím. Osobně považuji za velmi příznivý jev, že roste počet párů, kde se stírají rasové rozdíly. V mých očích je znakem vyspělosti moderního světa, že se do sebe zamilují Asiatka a černoch a potkávám v ulicích do sebe zavěšené šťastné dvojice, které vidí do svých srdcí skrze odlišnou barvu kůže. Sám dělím lidi jinak, než podle kritérií, která nemohou ovlivnit. Nikdo si předem nevyplňuje objednávku na pohlaví, do něhož se narodí, zemi, barvu kůže, velikost nohy, barvu vlasů, krevní skupinu nebo barvu očí. Jsme tady, já stejně jako ty. Nevybíráme si, do jakého světa se narodíme, můžeme ale ovlivnit způsob soužití. Animosita a xenofobie, tedy obava z cizího, jsou projevem strachu. Snaha uzavřít se do bezpečí vlastní ulity, schovat se za sukni maminky, nejít potmě do sklepa a nikomu neotvírat. Co kdyby?

O rozložení religiosních proudů jsem se dověděl, že ke křesťanství, které zahrnuje vyznání katolické, anglikánské, evangelické, protestanské a mnoho jiných církví,  se hlásí přibližně třicet tři procent obyvatel. Možná to číslo není přesné, na tom ale nezáleží. Týž vzduch dýchá něco přes dvacet procent muslimů. Mezi námi žijí vyznavači hinduismu, buddhismu, shintoismu a mnoha jiných vyznání. Tedy přesněji lidí, kteří nalézají své vlastní tradiční odpovědi na metafyzické otázky, které provázejí člověka od počátku lidstva. Přejímají je od svých předků. Zůstane demografickou skutečností, že všichni žijeme v téže době na téže planetě. Muslimové, Židé, Shiitové, Svědkové Jehovovi.

Než dojdu k jádru svého sdělení, uvedu příklady několika jednotlivých lidí, kteří také tvoří mozaiku celé populace.

Starostou Calgary je muslim. Jmenuje se Naheed Nenshi a je to sympatický chlápek. Vystudoval Harvardskou universitu a řekl bych, že pro město dělá dobrou práci. Záleží mu na rozvoji Calgary, neprovázejí ho žádné aféry ani zneužívání obecních peněz.

V Saskatchewanu  během Vánoc ostře vystoupil ateistický aktivista Ashu M. G. Solo s nesmlouvavou stížností proti městu Saskatoon, protože na autobusech městské dopravy zářil text Merry Christmas. Tvrdil, že tím se utlačuje právo ostatních vyznání.

Stoupenec Islámu Osama Bin Laden stál za smrtí několika tisíc obyčejných civilistů, tátů a maminek.

Adam Lanza v prosinci loňského roku zabil dvacet malých dětí a šest dospělých v základní škole v Sandy Hook. Dvanáct diváků v kině postřílel James Eagan Holmes v červenci ve státě Colorado. Noviny přinesly zprávy o nesmyslných hromadných vraždách civilních lidí v květnu 2012 ve městě Houla v Sýrii, v březnu téhož roku v Kandaháru zemřelo pod střelami amerického vojáka Roberta Balese šestnáct civilistů, před tím přinesl tisk smutnou zprávu o třinácti zabitých námořnících na nákladní lodi na řece Mekong. Padesát osm lidí zemřelo násilnou smrtí na Filipínách v roce 2009. V roce 2008 za jízdy autobusem Greyhound do Winnipegu vstal za svého sedadla Vince Li, přešel k náhodnému cestujícímu, kterým byl dvaadvacetiletý student Tim McLean a uřízl mu hlavu. Tu pak ukázal ostatním cestujícím. Tragická krvavá nit se táhne hluboko do chmurných dějin lidstva.

Zdá se, že vrahy nic nespojuje a přesto něco společného všichni mají. Totiž psychopatické násilnické a zvrácené myšlení. Mají mentální úchylku, perverzní emoce, mentální zrůdnost. Nedělím lidi plošně podle kategorií jako je víra, barva pleti, velikost nohy. Není na zemi pohádkové království, kde žijí jen dobří, moudří a laskaví lidé. Právě tak neexistuje vymezená skupina, ohraničená nějakými hranicemi státu, kde by žili výlučně vrazi, teroristé a psychopati, z nichž by se verbovali strůjci hromadných útoků. Zrůdné povahy a lidští zmetkové žijí všude a nespojuje je nic jiného, než právě jejich zrůdnost. Těm je nutno se bránit všemi prostředky. Odhalovat a diagnostikovat ještě před tím, než spáchají svůj hrozivý deviantní úkol, je imperativem rozlišit včas signály. Sem je třeba zaměřit pozornost. Miliony stoupenců nějaké víry jsou nesprávným adresátem obecného neklidu. Tím musí být jednotlivé osoby a jejich zfanatizovaní a zaslepení následovníci. Nevím, v co věřil Vince Li v manitobském autobusu Greyhound a není to podstatné. Šlo o choromyslného jedince a to je to jádro. Nebezpečné jsou výhony násilí, agresivity, nesmyslné nenávisti.

Nelze si přát nic jiného, než aby se všichni lidé bez ohledu na jarmulku, mitru, burku nebo turban spojili v razantním boji proti násilí, brutalitě a agresi. To proto, aby demografická statistika o zamilovaných dvojicích se mohla v klidu, pohodě a normálním lidském porozumění číst i v budoucnosti.

Autor: Zdeněk Šťastný | čtvrtek 28.3.2013 6:07 | karma článku: 11,52 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik