Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protékala okolo nás

Hovořím o řece, zpodobněné v symfonické básni. Patří nám všem jako společný klenot. Je ale třeba začít od začátku. 

Jen jsem si stačil umýt ruce a povolit kravatu, koncert skončil před malou chvílí. Byl předplacený v rámci abonentního cyklu tematicky geograficky zaměřených představení a vyhlíželi jsme jej téměř rok. Sezóna jím vrcholila. Po hudebním zastavení s asijskou tvorbou, po návštěvě klasické hudby britské, skandinávské, německé, italské, dospěl cyklus k hudbě srdci nejbližší. Zážitek se násobí, když navíc nepřehlédneme, že nad českými notami se u nástrojů setkali umělci odevšad. U pultu quebecký dirigent Eric Paetkau, sólistka na housle Andréa Tyniec je bolivijsko-polského původu a v orchestru tváře hudebníků prozrazují lásku k témuž jazyku, totiž hudbě, ve všech světových stranách.

Calgarská Filharmonie servírovala menu vybrané velmi pečlivě a připoutala tak k sobě nadšené posluchače od prvního do posledního tónu. Dvořákova Overtura Karneval otevřela slavnostní zážitek a naladila všechny v křeslech moderní koncertní síně na dobře známou notu. Druhým kusem byla Vltava. Těch dvacet minut příběhu naší řeky zná každý od základní školy. Najednou ale získávají vesnická svatba, noční rej rusalek a peřeje Svatojánských proudů jiný náboj. Právě tam, kde Vltava nabere sílu, posbírá se do širokého proudu a svým hudebním motivem vtéká do Prahy, proniká síla orchestru k uším a srdci českého posluchače asi nejhlouběji. Odtéká pod skalou Vyšehradu a ztrácí své forte, mizí, až skladbu uzavřou dva charakteristické akordy. I přes tu jímavou sílu se člověk mimoděk usměje nad něčím, čemu by mnozí posluchači v sále asi neporozuměli. Totiž svérázné interpretaci Zdeňka Svěráka, který vykládá právě tyto dva tóny jako dva údery poštovního razítka. Ten první na podušku s razítkovou barvou a ten druhý na obálku. Současně odkazuje na výklad Miroslava Horníčka, vztahující se k holešovickým jatkám. Kdepak, nezlehčuji zážitek. Naopak je to dotek s českým humorem a ten sem patří také.

Půvabné intermezzo z Pohádky Josefa Suka odlehčilo nesnadné téma a po malém domácím evropském odskočení k Ravelovi a Bizetovi se taktovka vrací k Antonínu Dvořákovi. Po něm orchestr nabízí v Lašských tancích ve světě velmi populárního Leoše Janáčka a večer končí velkolepě. Dirigent dává jemné znamení a sálem zazní Slovanské tance Antonína Dvořáka.

Lidé se rozcházejí, ve foyer se na sebe usmívají a moc nemluví, protože vědí. Každý si odváží v chevroletu, dodge nebo pontiaku domů svůj zážitek. Ten lze sdělit jen těžko. 

Autor: Zdeněk Šťastný | neděle 14.4.2013 7:33 | karma článku: 9,57 | přečteno: 288x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik