Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předsudek nebo vysvědčení?

Málo jevů tak ostře odděluje dva názorové tábory jako tetování. Budeme-li naslouchat zapáleným hlasům z obou stran a upřímně se budeme snažit, můžeme porozumět oběma. Zda se však váhy nakloní tam či onam, netroufám si posoudit a není to podstatné.

Převzato z Internetu Totalycoolpix.com, autor neuveden

Představuji si, jak na rodičovské sdružení přichází třídní učitelka, taková, jakou vidím na fotografii a nabádá k řádným okrajům v sešitech a kázni při velkých přestávkách. Ptám se sám sebe, kde je práh mé tolerance a kde začíná pole předsudků. Taková učitelka množinu rodičů v lavicích docela jistě názorově rozštěpí v množiny dvě, patrně bez průniku.

Vrátíme-li se pomyslným výtahem do hloubky času, objevíme tetování už v době bronzové. Během vývoje lidstva se vlny zájmu střídaly, pluly ze země do země, měnily se motivy i signalizační význam. Jde o jev, který po generace lidi dráždí a ti pak sahají po instrumentáriu, nedbajíce rizik. Nepopírám právo člověka na vytvoření tělesné obrazové tapety, která s ním kráčí pak až do hrobu. Zamýšlím se nad přijímáním fenoménu tetování táborem netetovaných.

Pracoval jsem pro společnost, kde nebyl zaměstnán nikdo, kdo by měl povrch těla zrůzněný pestrými výjevy. Jde o diskriminaci nebo nejde? Máme co činit s předsudky? Domnívám se, že diskriminace je pojem pro vydělování podle kritérií, která nemůžeme ovlivnit. Národnost, výšku, barvu pleti, věk, pohlaví. Tetování sem tedy nespadá. A co předsudek? Možná ani to ne, protože tetování výpovědí o člověku určitě je.

Mladá dívka má na kotníku vyobrazenou nevelkou fialku, chtíc tak vyjádřit svůj postoj a celkové vnitřní poeticko-romantické ladění. Já sám nemám nikde ani fialku, ani květák, ani baklažán, nicméně dík její fialce si o ní něco takto přečtu. Proč jí neříct, že ač sám jsem fialky prost, rozumím jí. Právě tak jsem jinému muži vděčný za varování v případě agresivních výjevů, démonů, ďáblů a symbolů hrozeb hustě rozesetých na nečekaných místech těla. Pak jistě není předsudkem, mám-li pro takového člověka stručnou dvojslabičnou jmenovku. Ale to jen tak mezi námi, protože má pracky jako kyvadla.

Jak však posoudit muže středních let, který přichází v elegantním obleku s kravatou na vyšetření EKG a zdráhá se vysoukat nátělník. Pak omluvně vyjeví ostře řezaný rudomodrý nápis KISS, právě uprostřed hrudníku. Inu, býval to rocker a na vině je jeden mejdan. Skutečnost, že sám nemám mezi lopatkami dračí hlavu ze mě nedělá ani dobrého, ani špatného člověka. Snad to jen prozrazuje uvážlivost. Jeho vnitřní velikost je  však zjevná z  přiznání, že udělal chybu, platí za ni a lituje toho.

Za nepodstatné považuji své přesvědčení, že tetování tak či onak vytištěnou vizitkou skutečně je. Co na tom sejde.  Obávám se spíše obecně všech ostře vyhraněných názorových táborů, zjednodušených šablon, kategorických soudů a netolerance.  

Totiž, aby to bylo zřetelnější, k tomu vstřícnějšímu tolerančnímu limitu jsem nadobro dozrál tento týden na letišti. Stála tam, čekala a měla víc, než jen fialku na kotníku. Z které líbezné země ji přinesl letoun, to nevím. Od kolena vzhůru jí stoupal krasopisný španělský text, mizející pod krátkou kostkovanou sukénkou.  Pokračování  té vzestupné magnetizující kaskády „Teplo-Horko-Jiskra-Oheň-...“ jsem se však nedověděl.

Zbyla mi jen ta tolerance.

Autor: Zdeněk Šťastný | neděle 5.5.2013 1:17 | karma článku: 7,18 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik