Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčil celou posluchárnu

Vlastně bych neměl říkat léčil. Přesnější bude výraz hojivě působil. Možná ani to ne. Snad bych se ho měl zeptat. Jenomže on odešel do neznáma podobně jako z neznáma přišel.

Demografický vzorek studentů bývá pokaždé týž. Podobný bývá i ruch, nálada, chování studentů během přednášky. Píší si poznámky, sledují výklad. Toleruji, když někdo má těžká víčka, není mi však  milé, když někdo vyťukává své vzkazy přátelům. Vítám  a vždycky rád iniciuji živou atmosféru nabitou vzájemným zájmem a zdravou komunikací. Rád mluvím se studenty.

Ráno bývám v posluchárně první, to proto, abych si připravil projektor, ověřil, že všechno je na svém místě a vyplnil nezbytné papíry. Tentokrát to bylo jiné. Seděl tam zpříma, vážně, přímo uprostřed. Dlouhé černé vlasy mu padaly na ramena, ruce spořádaně na lavici a čekal. Mám za to, že byl z kmene Černonožců, nejsem si jistý. Jeho  jméno by se mohlo přeložit jako Zpívající duha. Pozdravil mě dlouhým pokývnutím hlavy a pak mlčky seděl. Jen sledoval, jak se připravuji na přednášku. Svým oblečením nápadný nebyl, přišel v modré mikině. Upoutala mne jen  kožená šňůrka kolem krku, na níž se houpal zeleně a modře pomalovaný kamínek. Studenti se trousili a postupně obsazovali volná místa tak, až se sálek rovnoměrně zaplnil hlavami. Studenti mezi sebou hovořili, smáli se, nakláněli se k sobě, on seděl dál uprostřed, téměř nehybně a čekal na zahájení. Lekce se rozběhla jako obvykle a líbilo se mi, že studenti mají zájem. To se pozná na očích - a  pak také na závěrečném testu.

„...v takovém případě hovoříme o fibrilaci síní. Na tomto místě bych chtěl uvést, že některá farmaka mají rostlinný původ. Jako třeba právě digitalis...“ přiznám se, že jsem zavedl řeč tímto směrem záměrně. Obrátil jsem pozornost na svého vysokého, černovlasého studenta a pokračoval ve své větě, „...nalézáme v náprstníku vlnatém. Ostatně jak je to s tradicí léčivých bylin v přírodním prostředí? Jsou tyto tradice živé?“ Díval se na mne a pak přikývl. Domníval jsem se, že jeho odpověď tím skončila a v okamžiku ticha jsem chtěl navázat na své téma. Ona ale zvolna a měkce promluvil.

„Ta tradice živá je. Jenomže, kdybyste chtěli poznat víc, asi by to možné nebylo. Alespoň ne bezprostředně.“ Teď všichni ztichli a velmi pozorně poslouchali. „Návštěvníkovi není zřejmé, kdo je kdo a kdo má jaký dar a jaké poslání.“ Nechal jsem ho mluvit. „Záznamy o léčebných silách nabízených Stvořitelem se uchovávají v symbolické  podobě, jejich přečtení není běžně dostupné. Stvořitel je daroval zemi, aby pomohl nejen zahnat nemoci, ale také jim předejít. K takovému poznání a právu jich užívat může však člověk dospět úctou, poznáním a učením od zkušených. Teprve pak může číst i staré zápisy.“ Rozhlédl se a krátce váhal, zda má pokračovat a do jaké míry. Když vyrozuměl, že získal všeobecný souhlas, navázal. „Kde takové byliny rostou, ten který má dar vědění, už dále nesděluje. Sbírá-li je, musí nejdříve požádat o znamení svolení. Pokud se mu ho dostane, sbírá jen každou třetí rostlinku a ty zbývající ponechává na místě. Tam také uloží dary jako dík Stvořiteli.“ Nastalo ticho. Každý cítil tu hmatatelnou pokoru a respekt, ten nadhled a současně neoddělitelnou sounáležitost jeho kultury k přírodě.

Chtěl jsem, aby uvedl nějaký příklad. Snad to na mně bylo znát. Zpříma se na mě podíval, pokývl k promítanému schématu  a možná proto navázal. „Slabý odvar z kůry tupely lesní pomáhá od bolesti na prsou, vycházející od srdce.“ Zdálo se, že Zpívající duha chce ještě něco připojit, ale odněkud z přední lavice zazněl úsměšek a vysoký černovlasý student se odmlčel.

Po zbytek přednášky byli všichni nápadně tišší. Pravděpodobně si odnášeli týž námět k přemýšlení. Alespoň tomu věřím. Vůbec nejde o polemiku na téma léčebného účinku tupely lesní. Výmluvná byla ta lekce z pokory, z respektu k vidění jiného člověka, ke svobodě a znalosti její míry, třeba  jen tím, že sběrač odnáší pouze každou třetí rostlinku a poděkuje. Ale i ten posměšek z přední lavice nás hodně naučil. Všichni cítili, že ten jediný a osamělý zdroj ‘zápachu‘ dokázal rázem rozmetat celou křehkou stavbu toho, čeho jsme byli svědky.

Někdy vyučování přesáhne osnovu.

Autor: Zdeněk Šťastný | pátek 31.5.2013 4:32 | karma článku: 21,58 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik