V této oblasti jsem staromódní

8. 03. 2014 0:38:40
Přestože nejde o jakkoli skrývané tajemství, svět žen zůstává pro muže nedostupný. Dýcháme týž vzduch, hovoříme týmž jazykem a přesto, pokud my, muži, překročíme ten práh a vstoupíme hlouběji za prostor průniku světů mužského a ženského, tápeme a bloudíme.

Uvedu malý příklad. Dostal jsem za úkol koupit kondenzované mléko a listové těsto. Jenomže to je veliký úkol, který se rovná vstupu do kosmické lodi. Předně je třeba objevit, kde jsou v obchodě příslušné police. Abyste si zkrátili utrpení a nemarnili čas, zeptáte se prodavačky. Pak stanete před konzervami a dokonce lahvičkami s různými roztoky, pravděpodobně mléčnými. Některé mají zelený proužek, jiné modrý nebo dokonce červený. A co to? Tam jsou bez proužku a tady zase něčím ochucené a množství nějaké složky je vyjádřeno v procentech. Jediné správné řešení se může zrodit právě v mužské hlavě: část police s těmi nejpodezřelejšími konzervičkami vyfotografujete a odešlete domů s dotazem.

A teď malý kvíz adresovaný výlučně mužům. Otázka číslo jedna. Víte, kde máte doma povlaky na polštáře a jaké jsou obvyklé rozměry takových povlaků? A ještě těžší otázka. Kolik máte doma polohrubé mouky? Jaké číslo okolo krku má mít vaše košile? Jak vypadá leštěnka na nábytek? Jakou teplotu má mít žehlička na ty vaše šedivé kalhoty? Jak často se má zalévat ta rostlina, která stojí na vašem psacím stole? Kolik stojí vyčištění vašeho saka? Kdy má narozeniny vaše neteř? Jaká byla porodní váha vašich dětí? Kde máte uložený váš rodný list?

Chcete tedy dát najevo, jak si vážíte toho tichého chodu a nabídnete, že uvaříte. Ohlásíte tento úkaz týden dopředu a vědecká příprava k tomu procesu vyžaduje absolutní soustředění a spolupráci všech, jistěže podle vašich přesných pokynů. Nadejde ten sváteční den a kuchyně se promění v manévry. Hluk, hromady nádobí, kouře všech barev a slibnou počáteční vůni střídá pach spáleného pokrmu a radostné pohvizdování vystřídají kletby, u nichž nemohou být přítomny děti.

Je čas vyvážit to neštěstí drobností, kterou vyhladíte rozpaky nad vaší kulinářskou kreací. Vydáte se rafinovaně a velmi odhodlaně jako doprovod do obchodů s oděvy. Tam jako bernardýn následujete podpatky před sebou mezi nekonečnými řadami ramínek. Spolu s dalšími utrmácenými muži posedáváte před zkušebními kabinkami a pak se dočkáte.

„Tady to by se mi líbilo.“ Po nějakém váhání a přikládání jde kousek zpět na ramínko. Pak znovu z ramínka a pak zase zpět na ramínko. Už víte, že to je ono. Tajně si konkrétní kousek vyfotografujete a teď víte, jaký dárek koupíte, až se sem nazítří vrátíte. Doma se radujete z kvality snímku, zabýváte se rozlišovací schopností vašeho přístroje a druhý den chcete halenku koupit. Máte ji přece vyfotografovanou, dokonce jste si poznamenal velikost. Ano, ale který obchod to byl?

Ženy žijí ve světě, v němž se muž nevyzná. Žena vstoupí do obchodu s obuví, pravého ráje nebeského. Tam, kde muž sáhne po prvním páru, zaplatí a rychle se vzdaluje, tam žena prodlévá, mešká, hledá, vrací, prohlíží, zkoumá a žádá prodavačku o ťapky na vyzkoušení. Muž neví, že něco takového existuje. Potřebuje boty, tak si je koupí.

Nechť jsou ženy tím čím jsou. To všechno je na nich půvabné. Současně však je velmi náročné být ženou. Ten svět, který my muži neumíme dešifrovat má v sobě obrovské množství odpovědnosti, citu, práce, vytrvalosti, podpory, porozumění, ale také zranitelnosti.

Ženám k jejich svátku tímto věnuji kytičku a děkuji za to, že jsou takové jaké jsou.

Autor: Zdeněk Hanka | sobota 8.3.2014 0:38 | karma článku: 12.04 | přečteno: 371x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 607 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 66 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 565
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...