Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme na tom se seriály

Televizní seriály obecně jsou v obecné oblibě snad proto. že  divák vstupuje mezi své hrdiny podomácku v bačkorách a ti se tak stávají součástí rodiny.  Úvaha o seriálech je proto nadčasová. 

Pokud bych chtěl srovnávat seriály severoamerické a ryze české, pak v zájmu zachování zdvořilosti bych musel na adresu těch severoamerických naznačit, že vkus je odlišný. V případě těch českých kvalita kolísala pokud byly poplatné povinnému dobovému úradku.  Trvalá hodnota seriálů Byl jednou jeden dům, Sňatky z rozumu, Sanitka, Dobrá voda nebo F. L. Věk, abych jmenoval jen některé, však dává jednoznačně na srozuměnou, že česká televizní tvorba umí vybrousit skutečné šperky.

Zamyšlení mne vede ke dvěma dominantním postavám české dramatické tvorby. Jsou jimi Jaroslav Dietl a Jiří Hubač. Každý z nich má jiný rukopis a dovolím si uchýlit se k přirovnání. Zatímco tvorbu Jaroslava Dietla bych přirovnal k populární taneční hudbě, práce Jiřího Hubače měly by blíž k hudbě klasické. Obě formy mají své diváky, podobně jako je mají  třeba různé výrazové styly ve výtvarném umění.

A dostávám se k práci Ivana Hubače.  Seriál Sanitka 2 mě zajímal z několika důvodů. Předně seriál patří k již zmíněné televizní tradici. Za druhé to byla jména tvůrců, kteří se na práci podíleli a za třetí, jde o zpracování tématu, jehož prostředí znám. Zajímalo mě, jak dnes vypadá Záchranná služba Praha, abych mohl jako profesionál srovnat s tím, co znám z kanadského prostředí. Tady bych se omezil na krátké ubezpečení, že Záchranná služba, kterou jsem viděl v seriálu stojí na světové úrovni zcela bezpochyby.

Pokud jsem nabídl srovnání autorského vidění Jaroslava Dietla a Jiřího Hubače,  pak  Ivan Hubač nabízí v tom nejlepším slova smyslu popularizaci klasické hudby. Psychologické polohy postav jsou vykresleny velmi citlivě a pravdivě. V případě nedýchajícího kojence nebylo hlavním hrdinou dítě, ale skvěle se proměňující postava matky. Neliba, herecky mistrovsky představený Markem Vašutem, je nádherná postava. Má svou vrstvu povrchní, ráznou až hrubou, ale okolnostmi příběhu odkrývá svůj měkký kout. Přitom rozumíme i tomu, že se jej snaží skrýt, protože chce být vnímán „svalnatě“. Nevěrná mladá manželka není jednoznačně záporná, lze jí rozumět a její další vývoj je vynikajícím vhledem do takového duševního posunu. Omyly, kterých se postavy dopouštějí jsou lidské a srozumitelné a proto je přijmeme a věříme jim.

A ta popularizace? Pravdivě a nezkresleně je s plnou úderností předvedeno několik zásahů, tak jak je zblízka zná každý, kdo na pole záchranné služby vstoupil. Není snadné rozběhnout živou a velmi dramatickou, divácky chytlavou akci a přitom se přidržet pravdy. To považuji za velmi cenné a tady vidím onu popularizaci klasické hudby.

Sanitka 2 je původní, ryze domácí, velmi hodnotné dramatické dílo, které se nesnaží připodobnit nějakému modelu, ale zůstává věrné staré dobré poctivé tradiční kvalitě.  Skutečnost, že se k příběhu v myšlenkách vracíme, přemýšlíme o postavách a objevujeme i po uzavření příběhu nové souvislosti, alespoň pokud mohu mluvit za ty lidi za mořem, které znám, svědčí o tom, že Sanitka 2 se zařadí do pomyslné Dvorany mezi ty výjimečné, nadčasové a kvalitní seriály, k nimž se chceme a budeme vracet.

 

Autor: Zdeněk Šťastný | středa 4.12.2013 2:59 | karma článku: 9,77 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik