Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roztočená střelka kompasu

Jako bych je slyšel: “Já přece na nějakou politiku kašlu. Chtěla bych dětem upéct to, na co mají chuť a vybírat s nimi oblečení, které jim sluší.” “A já bych je chtěl učit jezdit na kole, hvízdat na prsty a naučit je plavat. Chci vést normální poklidný život.” 

Odkud ten hlas přichází? Ze Švédska nebo z Estonska? Z Česka, ze Spojených států nebo z Rumunska? Z Ukrajiny, z Japonska nebo z Velké Británie? To se opravdu nepozná.

Nikdo nemá volbu do jakého momentálního politického režimu se narodí, do jakého pohlaví, jestli ve středověku a skončí na hranici jako čarodějnice nebo do druhé světové války jako Žid, Slovan nebo Asiat, jako homosexuál. Jak si mohu objednat či neobjednat, že se narodím či nenarodím v současném Somálsku, jako mayská obětina nebo v kočovném voze a zemřu v novorozeneckém věku na srdeční vadu? Nikdo si nevybere svou rodinu, do níž ho sudičky přivedou. Jaký mám vliv na to, jestli se narodím vědeckým pracovníkům, vrcholovým sportovcům, nebo dvěma náhodným známým, kteří se setkali na cestě  z výkonu trestu? Lidem zámožným nebo chudým, jestli se narodím zdravý nebo s nějakým defektem, protože mi tak padla kostka? Jestli budu mít kolébku v rodině křesťanské, ateistické nebo šintoistické? Jaká zadřená pýcha by mě tedy měla opravňovat myslet si, že právě já jsem nositelem té správné normy jen proto, že jsem třeba muž a běloch? Že jsem správný, protože jsem se nenarodil v Kyjevě?

Na Ukrajině se střílí a lidi prožívají bolest, strach a stres. Každý z těch lidí, ať straní jakékoli vidině, chce ve skutečnosti totéž. Mít poklidný život, kdy se může těšit z toho, že někomu přinese kytku, že se mu narodí zdravé děti, chce se těšit na vnoučata. Každý na světě má po tisíciletí tytéž touhy - s přihlédnutím ke kultuře doby a regionu - a přesto se nedaří ty touhy systémově naplnit.

Myslím, že nikdo se ve svém soukromém životě nechce zabývat zdravotnictvím, ale chce být zdravý. Málokdo chce hloubat večer nad ekonomickými trendy, ale pro svou rodinu chce mít příjem, který stačí uspokojit její potřeby a zájmy. Chce, aby jeho život byl předvídatelný.

Každý má dvě půlky a každému je zima, když mrzne. Každému je úplně stejně špatně po zkaženém bramborovém salátu, ať je to Turek, bezvěrec, Ukrajinec nebo člen královské rodiny.  Každý se raduje, když se mu něco podaří a každý je smutný, když mu někdo blízký zemře. Vy, já, každý normální člověk. Pokud takto svět nevnímáme, jsme zajatci vlastních předsudků a vlastní pýchy. Tam jsou zárodky nenávisti. Vždyť Češi sami byli a mnohde jsou předmětem předsudků.

Na Ukrajině jsou také docela normální rodiny jaké jsou kdekoli jinde. Politická otázka, zda směr evropský nebo ruský lidi na Ukrajině, podle mého názoru, vlastně vede do mlhy. Mám za to, že to nevědí. Hledají možná i další směry, ale cíl mají vlastně týž. Všichni se chtějí mít docela obyčejně dobře, věnovat se činnostem, které je baví, jen nevědí, který směr jim to zajistí.

V českých  diskusních prostorech se setkávám s rigorózními odsudky a předsudky, se vzájemným urážením diskutujících, cynismem, přesným či nepřesným odkazováním na historické události, vzájemným trumfováním se, kdo ví víc, s generalizovaným odmítáním jiného pohledu.

Považuji za příznivé znamení, že Česká republika - stejně jako Slovensko - je připravena otevřít dveře těm normálním a obyčejným lidem, kteří jsou zoufalí, kteří nechtějí válčit na náměstí, kteří chtějí žít docela normální život a účastnit ho. To je podání ruky člověku v nesnázích. 

Autor: Zdeněk Šťastný | pátek 21.2.2014 16:56 | karma článku: 10,06 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik