Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

Právě včera jsme však v malebném městečku, usazeném v úpatí Skalistých hor objevili v jednom atraktivním boutique unikátní doplněk. Tady se svěřuji veřejnosti se svou snahou vydat se neznámou cestou a propojit oblouk času a prostoru.  Mluvím o dámské kabelce, která  je ozdobena přetiskem korespondenční strany skutečné pohlednice. Dříve než přejdu k podrobnostem, doplním, že k našemu hovoru nad kabelkou, vedeném v češtině se v onom obchodě připojila náhodná zákaznice, také hovořící česky. To už je téměř základ světovosti jazyka.

Kabelku vyrobila barcelonská firma Nice Things, která byla založena roku 1995. Pro upoutání pozornosti a nespornou jedinečnost rozhodli se návrháři přetisknout na kůži rub skutečné odeslané pohlednice. Pozdrav pod dojmem baroka koloniálního Španělska  poslal 31. ledna 1957 z jihoperuánského města Arequipa na adresu paní Marie Hendrychové do Dejvic, Na Čihadle 34 neznámý odesilatel.

Doba se změnila, dnes žijí lidé, kteří tehdy nežili nebo byli malými dětmi, svět vypadal jinak. Přesto je možná někde někdo, kdo by dokázal rekonstruovat klikatou pěšinu, kterou pohlednice putovala. Kdo byl ten člověk, který na svých cestách nemohl tušit, že právě jeho pohlednice se dostane do barcelonské výrobny kabelek a odtud do městečka Canmore v Kanadě? Velmi upřímně si přeju, aby paní Hendrychová, které byla pohlednice zaslána byla stále mezi námi a dověděla se, že pohlednice z Peru stále žije. Nemyslím, že někomu sahám do soukromého života. Jsme všichni lidé a té výzvě k přemostění časoprostoru jistě dobře rozumíme. Kromě toho kabelka s pohlednicí, se jménem a adresou byla vyrobena a nabízena k prodeji veřejnosti. Nejde mi totiž o odemknutí něčího soukromí, nýbrž o nabídnutí vzpomínky na někoho blízkého někomu, kdo ji rád vyvolá.

Uvažuji nad tím, jak to, že se kabelka dostala zpět do českých rukou a zrovna v době povánoční na prahu Nového roku. 

Autor: Zdeněk Šťastný | středa 31.12.2014 23:52 | karma článku: 8,53 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54